De juiste framehoogte of framemaat kiezen

De juiste maat fiets kiezen is voor veel mensen dusdanig problematisch dat ze liever geen fiets online willen kopen, maar liever naar de relatief dure fietsenmaker gaan om een nieuwe fiets te kopen.

FramemaatDat moet natuurlijk iedereen helemaal zelf weten. Wil je liever de service van een fietsenmaker of een fietshandelaar bij jou in het dorp of in de stad, dan moet je dat gewoon doen. Alleen, we moeten er dan wel eventjes bij vermelden dat, net als bij veel andere dingen, een fiets kopen via het internet vaak stukken goedkoper is.

En de service die geboden wordt, verschilt helemaal niet zo veel in vergelijking met de lokale fietsenmaker. Vaak is de service net zo goed.

Ook de keuze is natuurlijk veel groter, omdat je nagenoeg alle merken fietsen kunt vinden op het internet, vaak ook goedkopere merken uit het buitenland.

Bovendien zijn ook alle soorten fietsen vertegenwoordigd bij de fietsenshops op het internet.

Kortom, nergens anders heb je zoveel keuzen. Maar wil je liever bij de bekende en plaatselijke fietsenmaker een nieuwe fiets kopen, dan kun je dat vanzelfsprekend gerust doen.

De juiste framemaat

Waar je dan ook een nieuwe fiets gaat kopen, het is altijd belangrijk om de juiste fietsmaat te kiezen. En dat kun je heel gemakkelijk doen aan de hand van onderstaande tabel.

1.50 – 1.65 cm lengte (in centimeters), framehoogte 49 cm
1.55 – 1.70 cm lengte (in centimeters), framehoogte 51 cm
1.60 – 1.75 cm lengte (in centimeters), framehoogte 53 cm
1.70 – 1.85 cm lengte (in centimeters), framehoogte 57 cm
1.85 – 1.95 cm lengte (in centimeters), framehoogte 61 cm
1.95 – 2.10 cm lengte (in centimeters), framehoogte 65 cm

De meest mannen zullen overigens framehoogte 57 nodig hebben, en dat is inderdaad precies 28 inch.

Kies altijd de juiste hoogte, want pas dan kun je echt comfortabel fietsen, zonder last te krijgen van bijvoorbeeld de onderrug. Nu zal je dat waarschijnlijk op kleine stukken niet eens zo zeer bemerken, maar tijdens lagere ritten op een te kleine fiets, zal je waarschijnlijk pijn krijgen.